Handel in edelstenen en sieraden

De handel in edelstenen of diamanten is een van de oudste van de mensheid. Dit kan bewezen worden door archeologische vondsten van bepaalde edelstenen op grote afstand van hun vindplaats. Zo bijvoorbeeld de verspreiding van barnsteen, dat via de zogenaamde barnsteenroutes van de vindplaatsen in het Oostzeegebied ver naar het zuiden werd getransporteerd.
Op vergelijkbare wijze zijn diamanten, saffieren en robijnen naar het Midden-Oosten en Europa gevoerd, stenen die afkomstig uit Azië waren.
De handelactiviteiten werden steeds beïnvloed door de politieke situatie van de gebieden waar de handelsroutes doorheen liepen. De ontwikkeling van de zeevaart in de Middeleeuwen leidde tot een grote vooruitgang in de algemene handel en in de verspreiding van edelstenen in het bijzonder.

Europa kreeg toegang tot de belangrijkste in die tijd slechts moeizaam toegankelijke klassieke vindplaatsen van edelstenen in Azië, Amerika en Australië. Tegelijk werden talrijke nieuwe vindplaatsen ontsloten in Afrika en Brazilië.
De handel mag dan gevoelig veranderd zijn, wat blijft is de waarde van edelstenen en/of sieraden.

Die wordt bepaald door de grootte, het gewicht, de kleur (de zones en veranderingen), doorzichtigheid en het type en de volmaaktheid van het slijpsel. Ook spelen de heersende modetrends mee.

Één reactie op “Handel in edelstenen en sieraden

  1. Pingback: Ontstaan van de verschillende soorten edelstenen @ juwelen informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *